Blote voeten

Twee jaar geleden kreeg ik van Ruth Langemeijer vier techniek lessen natural&barefoot running voor mijn verjaardag. Natuurlijk hardlopen op minimalistische schoenen, FiveFingers of zelfs op blote voeten, nu zou ik er ook aan gaan geloven.

In eerste instantie was ik bang dat ik teveel moest inleveren om deze nieuwe manier van bewegen eigen te maken. Ik wilde gewoon kunnen rennen zo veel, zo hard en zo snel als ik zelf zou willen en ik had al helemaal geen zin in een trainingsschema met oefeningen die ik toch nooit zou doen.

Toch geloofde ik wel dat een voorvoet- of middenvoetslanding zou helpen om blessures te voorkomen. Dat ik, door mijn hardlooptechniek te veranderen, juist sneller, langer en vaker zou kunnen rennen, had ik nooit verwacht. Het klopt dat je rustig moet opbouwen, omdat je anders allerlei pijntjes krijgt. Het klopt ook dat er oefeningen zijn om je voeten sterker te maken, maar vanaf het moment dat ik op blote voeten naar buiten stapte, was ik hoe dan ook verkocht.

Ik voelde me vrijer en tegelijkertijd bewuster dan met schoenen aan. Om ervoor te zorgen dat mijn voetzolen heel bleven, ging ik soepeler en lichter bewegen. En voilà, een vrolijke, speelse barefoot runner was geboren!

op_het_muurtje
Op het muurtje

Meer inspiratie vind je op mijn Pinterest bord: Natural Running

 


4 thoughts on “Blote voeten

 1. Mari Durieux Beantwoorden

  Loop je altijd op blote voeten ongeacht de ondergrond?

  1. EVAdinarica Project Beantwoorden

   Nee, zo’n held ben ik nog niet! Eigenlijk ren ik vooral in de stad zonder schoenen, want in de bossen en bergen – onverhard in het algemeen – vind ik blootvoets een stuk lastiger… Om natuurlijk te kunnen blijven rennen als het erg koud, nat of onverhard is, trek ik FiveFingers aan.

   1. Mari Durieux Beantwoorden

    Ik vind het toch al dapper, ik ben ervan overtuigd dat het je voeten zoveel sterker maakt en je er uiteindelijk fijner van gaat lopen. Maar de weg ernaar toe lijkt me lang

    1. EVAdinarica Project Beantwoorden

     🙂 Hoe lang de weg is, is afhankelijk van waar je naar toe wilt. Als je een hele of halve marathon op je blote voeten wilt rennen, dan ben je lang bezig. Maar als je in eerste instantie geïnteresseerd bent in de looptechniek, dan kan je met minimalistische schoenen beginnen. De ‘nadelen’ zoals kapotte voetzolen of vreemde blikken en opmerkingen hoef je je dan nog niet mee bezig te houden. Het blijft lastig dat je als het ware opnieuw moet leren lopen en dat je voeten moeten wennen aan de veranderde belasting. Met een beetje doorzettingsvermogen en een goede coach, kan je jezelf het natural running in een paar weken eigen maken. Ik denk wel het voor goed getrainde lopers lastig is om niet te snel teveel te willen doen. Overbelasting ligt op de loer. Maargoed je kan altijd beginnen met een beetje spelen op FiveFingers of bloten voeten naast je normale hardlooptrainingen.

Geef een reactie