Via Dinarica

More than just a trail…

De Via Dinarica White Trail is een nieuwe, nog onvoltooide, lange afstandswandelroute die dwars door het Dinarisch karstgebergte van Slovenië naar Albanië loopt. Het op dit moment 1260 kilometer lange pad doorkruist vijf verschillende landen en loopt over de hoogste bergtoppen van de Dinarische Alpen. De Via Dinarica White Trail treedt in de voetsporen van de Via Alpinain Italië ontmoeten de twee paden elkaar en vormen zo een verbindingsweg tussen West en Oost Europa.

De Via Dinarica is niet alleen een verbindingsweg tussen West en Oost Europa, ook de landen van het voormalig Joegoslavië worden letterlijk door Via Dinarica met elkaar verbonden. Land, geschiedenis, natuur, cultuur, traditie en de liefhebbers hiervan, verbinden met en door elkaar. Connecting Naturally. Via Dinarica is een platform voor de ontwikkeling van duurzaam toerisme en lokale economische groei. Zij brengen de buitensporter in contact met lokale ondernemers, waarbij ze ervoor zorgen dat de authenticiteit van de Balkan, de bergdorpen en de bewoners behouden blijft.

“It’s aim is to bring outdoor lovers and organizations together with locally owned and operated small businesses to protect and promote the vast resources – natural and cultural – of this little-known area of the western Balkans.”

Terra Dinarica zet zich in voor milieubescherming en houdt zich bezig met de ontwikkeling van de route. Daarnaast helpen zij met het ontmijnen van de natuurgebieden en het aanleggen, markeren en onderhouden van de wandelpaden.

Maar er is meer, dit is slechts het begin. Naast de witte wandelroute door het hart van de Dinarische Alpen, is er een groene route door de valleien en een blauwe route langs de kust in ontwikkeling. Daarnaast wordt er ontzettend veel informatie verzameld over alle mogelijke tours, bezienswaardigheden en buitensportactiviteiten. Er is voor ieder wat wils. Van ongerepte wildernis tot comfortabele accommodatie, van gemoedelijke familiewandelingen tot uitdagende rotsklimroutes. Via Dinarica haalt werkelijk alles uit de kast om de Balkan op de kaart te zetten.

In 2014 won Via Dinara het Outside Travel Award voor Best New Trail en op dit moment werkt het team met zijn dertienen ongelooflijk hard om de Via Dinarica White Trail in mei officieel te kunnen openen.

Ben jij net als ik, ook geïnspireerd? Help mee de Via Dinarica op de kaart te zetten en “spread the word!

part of outdooractive

Het Via Dinarica project wordt mogelijk gemaakt door de UNDP en USAID.


Geef een reactie