Het Via Dinarica Project

Categorieën Inspiratie
Het Via Dinarica Project Logo

More than just a trail…

De Via Dinarica White Trail is een gloednieuwe, nog onvoltooide, lange afstandswandelroute dwars door het Dinarisch karstgebergte. Een megatrail over de Balkan van Slovenië naar Albanië. Het op dit moment 1260 kilometer lange pad doorkruist vijf verschillende landen en loopt over de hoogste bergtoppen van de Dinarische Alpen. Hiermee treedt de Via Dinarica White Trail in de voetsporen van de Via Alpina, een megatrail door de acht Alpen landen. In Slovenië ontmoeten de twee paden elkaar bij het Predjama kasteel. Samen vormen ze een verbindingsweg door de bergen tussen West en Oost Europa.

Via Dinarica; een verbindingsweg, een platform en hoop voor de toekomst

De Via Dinarica is zeker niet alleen een verbindingsweg tussen West en Oost Europa. Ook de landen van het voormalig Joegoslavië worden door Via Dinarica met elkaar verbonden. Land, geschiedenis en natuur. Cultuur, traditie, maar ook de liefhebbers hiervan. Zij verbinden met en door elkaar. Connecting Naturally. Via Dinarica is bovendien een platform voor de ontwikkeling van duurzaam toerisme en lokale economische groei. Zij brengen de buitensporter in contact met lokale ondernemers. Daarbij zorgen ze ervoor dat de authenticiteit van de Balkan, de bergdorpen en de bewoners behouden blijft.

“It’s aim is to bring outdoor lovers and organizations together with locally owned and operated small businesses to protect and promote the vast resources – natural and cultural – of this little-known area of the western Balkans.”

Terra Dinarica zet zich in voor milieubescherming en houdt zich bezig met de ontwikkeling van de Via Dinarica route. Daarnaast helpen zij met het ontmijnen van de natuurgebieden en het aanleggen, markeren en onderhouden van de wandelpaden.

De Dinarische Alpen op de kaart

Maar er is meer, dit is slechts het begin. Naast de witte wandelroute door het hart van de Dinarische Alpen, is er een groene route door de valleien en een blauwe route langs de kust in ontwikkeling. Daarnaast wordt er ontzettend veel informatie verzameld over alle mogelijke tours, bezienswaardigheden en buitensportactiviteiten. Er is voor ieder wat wils. Van ongerepte wildernis tot comfortabele accommodatie. Van gemoedelijke familiewandelingen tot uitdagende rotsklimroutes. Het Via Dinarica Project haalt werkelijk alles uit de kast om de Balkan en de Dinarische Alpen op de kaart te zetten.

Best New Trail

In 2014 won Via Dinara het Outside Travel Award voor Best New Trail. En op dit moment werkt het team met zijn dertienen ongelooflijk hard om de Via Dinarica White Trail in mei officieël te kunnen openen.

Ben jij net als ik, ook geïnspireerd? Help dan mee de Via Dinarica op de kaart te zetten en “spread the word!

part of outdooractive

Schrijft verhalen || Wandelt op de Balkan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.