Via Dinarica, een bezielde trail door de Dinarische Alpen

Categorieën Balkan Verhalen,Via Dinarica Inspiratie
Via_Dinarica_Pushpin_Trail

Tot op de dag van vandaag is de Balkan, met name Bosnië Herzegovina, voor veel buitensporters onbekend terrein. De Balkan blijft een blinde vlek in Europa en in de bergsportwereld. Men heeft vooral een beeld van de oorlog en de armoede, in plaats van de prachtige, ongerepte wildernis en de bergen. Ik zal niet ontkennen dat de sporen van het verleden overduidelijk aanwezig zijn. Kapotgeschoten huizen, verlaten dorpen en waarschuwingen voor mijnen zal je zeker tegen komen. Maar het idee dat de Balkan een grauw, ongezellig en onveilig gebied is, probeer ik al jaren lang de wereld uit te helpen. Ik heb daar namelijk altijd het tegenoverstelde ervaren.

Via Dinarica

Komende zomer wil ik naar de Balkan om een veelbelovende, nieuwe lange afstandsroute te lopen: de Via Dinarica White Trail. Deze nog onvoltooide route loopt dwars door het grootste karstgebergte ter wereld, in de voor veel mensen onbekende, Dinarische Alpen.

Het op dit moment 1261 kilometer lange pad leidt je over de hoogste bergtoppen van zes verschillende Balkan landen. Na een korte overlap met de Via Alpina in Italië, vervolgt de Via Dinarica zijn weg door Slovenië, Kroatië, Bosnië Herzegovina, Montenegro, Kosovo en Albanië. De trail vormt een verbindingsweg tussen de landen van het voormalig Joegoslavië. Een verbindingsweg door de natuur die geen landsgrenzen kent. Connecting Naturally. Land, natuur, cultuur en traditie verbinden met en door elkaar. De Via Dinarica wordt daarmee een platform voor duurzaam toerisme en stimuleert de lokale economische groei.

BiH_bosansko_grahovo_naar_livno
Dit is Bosnië en Herzegovina, grote tegenstellingen.

Missie

Voor mij is de Via Dinarica is meer dan een trail, een verbindingsweg of een platform. Via Dinarica heeft me geïnspireerd om iets met mijn passie voor de Balkan en de bergen te doen. Behalve een voettocht van oost naar west, wil ik de Balkan en de Via Dinarica onder de aandacht brengen. Hiermee hoop ik andere wandelaars, natuurliefhebbers, bergsporters, avonturiers en pioniers te inspireren om uiteindelijk de Balkan met de Via Dinarica in Europa op de kaart te zetten.

Una_rivier_Bosnië_en_Herzegovina
Una river – Bosnië Herzegovina

EVAdinarica Project

Door het onvoltooide karakter van de route, is mijn avontuurlijke plan uitgegroeid tot een project. In eerste instantie ben ik het internet af gaan struinen, op zoek naar informatie over de Dinarische Alpen, het Via Dinarica project en ervaringen van andere wandelaars. Vervolgens heb ik geprobeerd een overzicht te maken van de etappes en ben ik op zoek gegaan naar kaarten. Dit bleek allemaal iets lastiger te zijn dan ik van te voren had gedacht.

Op dit moment is er nog geen eenduidigheid over de etappes, iedere wandelaar lijkt zijn eigen Via Dinarica te lopen. Niemand heeft de gehele route aan één stuk gelopen en gedocumenteerd. Op de Via Dinarica website bevatten de “Walking Via Dinarica” blogs weinig gedetailleerde of concrete informatie over de trail. Hun met Outdooractive gelogde hikes zijn met name rondwandelingen of dagtochten naar topjes die je vervolgens gedeeltelijk aan elkaar zou kunnen plakken. En als je wandelkaarten van Bosnië Herzegovina zoekt, komt je bij militaire 1:50000 kaarten uit 1996 uit.

Gaandeweg dreigde mijn “Journey of a Lifetime” over te gaan in een “Mission Impossible”.

De meest voor de hand liggende optie zou zijn om te besluiten een of mijn Via Dinarica te lopen in plaats van de enige echte. Ik zou informatie over mijn route en de voorbereiding kunnen delen om wandelaars met minder geduld toch naar de Balkan te krijgen.

De ervaring en de belevenis zijn voor mij belangrijker dan de prestatie an sich. Niet de race, maar de reis.

De iets minder voor de hand liggende optie is om naar Sarajevo te vliegen waar het Via Dinarica team aan hun steeds groter wordende project werkt. Als ik echt mijn steentje bij zou willen dragen, dan is het wellicht de moeite waard om te ontdekken wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Zodoende ben ik in gegaan op hun uitnodiging en stap ik volgende week in het vliegtuig… (lees hier hoe het verder ging)

The road from Bosansko Grahovo to Livno - Bosnia & Herzegovina
De weg van Bosansko Grahovo naar Livno, Bosnië en Herzegovina

Verhalenverteller // Avonturier // koffie, bergen, blootsvoets en Balkan liefhebber :)

Geef een reactie