Bewegen en bewogen worden. Klimmuur collega Marloes geeft haar antwoord op de vraag “Wat beweegt jou?” in een blog over haar passie, het suppen.

Afgelopen nazomer heb ik met een goede vriendin een sup-lesje op IJburg gehad. SUP staat voor Stand Up Paddling; je staand op een surfplank met een peddel voortbewegen. Dat een keer uitproberen stond al even op mijn wensenlijstje, maar pas toen mijn vriendin doortastend een afspraak maakte, kwam het ervan.

Het was midden september en de les was om 9 uur ’s morgens. Het kon best eens fris zijn. Met optrekkende mist vertrokken we om kwart over 8 op de fiets richting IJburg. Iets na 9 uur stonden we in de stralende zon – in t-shirt – op het water! Zo goed als windstil was het. Ideale omstandigheden voor een eerste les. Volgens mij was ik al verkocht voordat ik op de plank stond. Ik vond het geweldig; voelde me zo vrij als een vogel.

Ik begreep wel, dat suppen met iets minder perfecte omstandigheden wat meer lichamelijke inspanning kost. Ik woon niet aan de luwe watertjes van IJburg, maar aan de drukke grachten van Amsterdam Centrum, met rondvaartboten en plezierschuitjes. Zo’n plank is, zeker voor een vrouw zo petite als ik, best een klus om naar en in het water te krijgen. En je moet zo’n ding wel netjes onderhouden. En… en… soit! Na de eerste bocht wist ik al dat ik er zelf één wilde… Ik schrok me werkelijk wíld van wat je voor een beetje goede plank moet neertellen. En binnen een week had ik al mijn spaargeld in een nieuwe, shiny, fancy, weergaloos mooie supplank gestoken! Geen enkele spijt.

Mooi als dat zo gaat. Je weet het gewoon. Je voelt het. Dit is het voor mij. Hier ga ik voor. Go with the flow. (Zeer toepasselijke uitspraak als het over suppen gaat)

En nu ‘sup’ ik dus. Door de grachten van Amsterdam. Het geeft me een enorm gevoel van vrijheid. (Volgens mijn moeder roep ik al van jongs af aan dat ik ‘Vrij wil zijn!’) En van mezelf – kunnen / durven / moeten – zijn. Een beetje anders dan doorsnee, een beetje kwetsbaar en een beetje stoer. In mijn eentje op die plank. Maar zeker niet alleen. Langs en tussen de rondvaartboten, met toeristen en dagjesmensen die het vaak reuzeleuk, ‘wow!’ en ‘looking good!’ vinden. Amsterdam vanaf de gracht, het rustige geruis van het water. Maar het kan ook flink ploegen zijn om vooruit te komen. Je balans wordt voortdurend aangesproken. Het is absoluut een goede work-out! Zowel voor de buiten- áls de binnenkant. Het laat me direct voelen hoeveel ‘flow’ er is.

Ik breng mijn sup(plank) in beweging en andersom. Een heerlijke wisselwerking. Ik hoop op een eindeloze zomer.

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

EVAdinarica

Schrijft verhalen || Wandelt op de Balkan

Dit vind je misschien ook leuk...