Hoewel het grote wandelavontuur nog niet écht echt begonnen is, hebben mijn voeten wel al kennis gemaakt met de trail. Ik was met mijn voetjes en mijn FiveFingers op de trail die ze binnenkort gaan lopen. Net als ik, moet ze een beetje acclimatiseren, wennen aan de omgeving, het tempo en de natuur. Inlopen, belasting opbouwen en letterlijk wennen aan het klimaat. We doen ons best, bereiden ons voor en vertrekken wanneer we er klaar voor zijn.

Ruim 1300 kilometer te voet door de ruige Dinarische Alpen. Te voet de ongerepte wildernis in met een grote, zware rugzak die dag in dag uit meegezeuld zal moeten worden. Onderweg is er, indien je 25 kilometer per dag loopt, iedere drie dagen iets van accommodatie waar je iets te eten kan vinden. Buiten dat ben je op de Via Dinarica White Trail volledig op jezelf aangewezen.

Enerzijds kan ik niet wachten om te beginnen, aan de andere kant is er nog zoveel meer dat ik kan doen voordat ik op pad ga. Ik heb besloten om Vibram FiveFingers te dragen tijdens het lopen. Voordat ik bepakt de bergen in trek, wilde ik de schoenen die ik voor deze tocht heb gekregen op zijn minst een beetje inlopen. In Nederland heb een beginnetje gemaakt, maar ik besef met dat hier in de Balkan echt andere koek is. Met die koek bedoel ik de bergen.

FiveFingers op de Trail | Zand
Zand

Het terrein

Bij het uitzoeken van de twee paar FiveFingers die ik afwisselend zal dragen heb ik vooral rekening gehouden met het terrein. In de Dinarische Alpen vind je het grootste karstgebergte ter wereld, dus heel veel kalkstenen rots massieven, erg droog, ruig en (nu nog) scherp. Daarnaast loopt de Via Dinarica door talloze National Parks met dichtbegroeide oerbossen. De paden zijn hier nu nog weinig begaan, het is alles behalve aangestampt en aangeharkt.

Bosnië Herzegovina staat bekend om de diversiteit aan landschappen. En het klopt, in een rondwandeling van slechts acht kilometer ben ik vanaf de parkeerplaats over glooiende grasheuvels, door heldere riviertjes, langs diepe kloven met denderende watervallen via een met bloemen bezaaide vlakte ingesloten door hoge kale bergen, over een rotsachtig wandelpaadje terug naar de auto gelopen. Wat voor schoenen trek je dan aan?

FiveFingers op de Trail | Onderkant
Onderkant

Mijn FiveFingers

Een stevige zool met voldoende grip leek mij noodzakelijk voor de rotsen. Maar een zool met wat meer profiel zou beter zijn voor de steile grasheuvels. Zo kwam ik uit op de Spyridons en de Komodo Sports, voor elk terrein wat wils. Maar is dat ook echt zo? De afgelopen twee weken ben ik er op uit getrokken om zowel de omgeving te verkennen als mijn schoenen te testen.

Om heel eerlijk te zijn was ik aanvankelijk een beetje bang dat ik ergens uit zou glijden en dat iedereen “told you so” zou zeggen. Of dat ik in de eerste meters onhandig mijn voet zou stoten en een teen zou breken of dat ik enorme blaren zou krijgen op onafplakbare plekken. Maar niets van dit alles bleek het geval. Ik bleef verbazingwekkend goed staan, zelfs op de meest glibberige stenen en hobbelige, steile grashellingen. Na meer dan twintig kilometer was het heerlijk om mijn schoenen uit te trekken, maar geen spoor van een blaar of verwonding.

FiveFingers op de Trail | Rots
Rots

Een zorg minder

Natuurlijk kan dit alles nog komen en heb ik nog niet met volle bepakking gelopen, maar het geeft me vertrouwen dat alle wandelingen die ik tot nu toe heb gemaakt boven verwachting goed zijn verlopen. Het scheelt dat ik me nu minder zorgen maak waardoor ik meer kan genieten. Het plezier en het vrije speelse gevoel krijgen meer ruimte naarmate mijn zelfvertrouwen groeit.

Het is een wezenlijk onderdeel van de voorbereiding van de grote tocht, de avontuurlijk ontdekkingstocht. Het gaat me niet om de uitdaging of de prestatie, maar om het ervaren en genieten van het moment, de momenten echt beleven. Je verbonden voelen met jezelf, anderen en de natuur. En door FiveFingers aan te trekken, maak ik makkelijker contact. Contact met de aarde, mijn lichaam en anderen ;)!

FiveFingers op de Trail | Steentjes
Steentjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

EVAdinarica

Schrijft verhalen || Wandelt op de Balkan

Dit vind je misschien ook leuk...