Inmiddels heb ik 21 dagen gelopen en ongeveer 375 kilometer afgelegd. Ik krijg veel vragen over mijn schoeisel van voorbijgangers en via social media. De hoogste tijd voor een verslag over mijn bevindingen. Dus hoppa, een update over het lopen op FiveFingers.

Spyridon versus Komodo

Ik heb twee paar Vibram FiveFingers, roze-grijze Komodo Sports en paarse Spyridons. In het begin droeg ik vooral de Komodo’s, die zijn iets lichter, goed geschikt voor het rotsige terrein en ze kleuren beter bij mijn blauwe afritsboek ;-). Later toen ik meer met gras en puinhellingen te maken kreeg, trok ik steeds vaker de stoere Spyridons aan. Deze zool heeft meer grip en is iets steviger.

Vibram FiveFingers Spyridon MR | Lopen op FiveFingers
Spyridon MR van onderen
Vibram FiveFingers Komodo Sport LS
Komodo Sport LS van de onderkant

Blote voeten

Met blote voeten in minimalistische teenschoenen voel je inderdaad alles. Dat is even wennen, maar het geeft je ontzettend veel informatie. Ik werd me bewust van hoe ik mijn voeten plaatste, maar ook wanneer mijn voeten er genoeg van hadden. Met bergschoenen zou ik langer door zijn gegaan, maar ik geloof dat mijn voeten me beschermen voor overbelasting. Dus ik luister, pauzeer regelmatig en stop op tijd.

Vibram zool

De zool van beide modellen biedt voldoende bescherming, zelfs in het meest ruige terrein. Het voornaamste ongemak is dat er steentjes en bloemen tussen mijn tenen blijven zitten. Als ik ze niet weg haal gaat het door de stof heen irriteren. Soms steekt er een scherp takje naar binnen, maar ik heb er nog geen verwondingen aan over gehouden. Wel ben ik na ongeveer een week sokken gaan dragen (Injinji teensokken), omdat mijn huid na een dag lang door riviertjes waden wat plekjes begon te vertonen.

Met blote voeten in FiveFingers, beter van niet
Met blote voeten in FiveFingers, beter van niet

Arniflor

Een dagje rust, Arniflor zalf en dus de sokken deden wonderen. Geen pijntjes, geen blaren of schuurplekken en minder last van het vuil dat af en toe naar binnen komt.

“Maar worden je voeten dan niet nat?” Jawel, maar tijdens het lopen droogt alles snel. Het is over het algemeen warm hier, ik denk dat zweetvoeten in bergschoenen voor meer problemen zou zorgen. Bovendien heb ik twee paar FiveFingers, ik kan altijd afwisselen mocht het nodig zijn.

Lopen op FiveFingers door de bergen op de Balkan
Vieze voeten in het groene gras

Natte of koude voeten?

Doordat ze snel drogen en doordat ze niet van leer zijn, zijn ze gemakkelijk te wassen. Het is leuk om de blubber langs je tenen te voelen en het fijn om overal doorheen te kunnen banjeren en ze in een riviertje uit te spoelen. Het geeft me zoveel plezier, ik voel me meer kind en dat vind ik fijn :).

In Žabljak had ik ’s avonds voor het eerst koude voeten. Het was nat en winderig en ik zat stil. Mijn sandalen gaven geen warmte, dus trok ik wollen sokken aan. Teensokken in sandalen, ach ja op de camping kan het. Ik weet niet hoe het zal zijn als het overdag aanzienlijk kouder is. Zolang je in beweging bent, is het geen probleem. Zelfs niet als je voeten nat zijn, maar een droog paar sokken en FiveFingers raad ik wel aan als je een lange trektocht maakt.

Pauzeren met uitzicht op BioGradska Gora
Biogradska Gora, Montenegro

Ai ai die kuiten

Het trekken vergt minder van mijn voeten dan ik had verwacht. Ja, ze zijn moe en gevoelig aan het einde van de dag, maar het herstelt snel. De laatste dagen heb ik meer last van mijn kuiten. Die blijven maar branden als ik omhoog loop. Wellicht heeft het te maken met mijn looptechniek (tips zijn welkom). Ik denk dat ik mijn kuitspieren over de hele lengte gebruik, waardoor ze harder moeten werken. In het vlakke Nederland heb ik me niet op het stijgen, klimmen, eindeloos lang omhoog lopen kunnen voorbereiden. Nu na drie weken zwellen mijn kuiten en zakt het vocht naar mijn enkels.

Ik hoop dat door beweging het wegtrekt. Tot nu toe is dit het enige echte fysieke probleem dat ik heb. Ik kijk het nog even aan en vertroetel mijn benen.

Lopen op FiveFingers

Dit is hoe ik het doe en blijf doen. Lopen op FiveFingers. Op FiveFingers de bergen door. In contact met de omgeving maak ik beter contact met mezelf. Ik geniet, ik loop en begin zo meteen aan mijn 22e wandeldag!

Dit was het voetenjournaal donderdag 14 juli. Ik wens jullie allemaal een fijne dag, dobro jutro!

Blote voeten voor de tent in Montenegro
Voor mijn groene huisje in het gras

4 Reacties

  1. Dag Eva

    Volgend jaar vertrek ik op fivefingers vanuit België naar Santiago de Compostela, zowat 2500 km. Ik loop al jaren in de Alpen op vff en dat gaat perfect. De tocht die in het verschiet ligt is voornamelijk vlak en heuvelachtig. Ik twijfelde dus om deze met vff te doen omdat ik op het web ook had gelezen dat met een rugzak op het niet ideaal is om lange tochten te doen. Jij hebt mij overtuigd om dit wel te doen, bedankt voor de info.
    gr,
    Jean-Pierre

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

EVAdinarica

Schrijft verhalen || Wandelt op de Balkan

Dit vind je misschien ook leuk...