Het is weer zover, ik ben moe. Als ik moe ben komen er geen verhaaltjes, maar dagboekschrijfsels. Talloze titels voor blogs over mooie, grappige en bizarre gebeurtenissen poppen op, maar ik krijg niets op papier. Vandaag ben ik van de Via Dinarica afgeweken en naar Sinj gegaan. Het is Maria-Hemelvaart, een katholieke feestdag die hier uitgebreid gevierd wordt. Ik zal het verhaal over Sinj nog eens op moeten zoeken, maar de Via Dinarica volgt voor een deel de pelgrimsroute “Lady of Sinj”, Staza Gospisinjskoj.

Vergeef me als de spelling niet correct is, de grammatica is ingewikkeld. Ik hoor Gospa Sinjska, maar ook Gospo Sinjsko. o-a-i-e, het verandert continue, maar ik weet niet hoe en wanneer. Hier maak ik regelmatig fouten mee. Dan schaam ik me achteraf kapot als ik weer een verhaal vol spelfouten heb gepost. Maar ach, mooie oefening loslaten en niet perfect hoeven zijn.

Gospa Sinjska | Kroatië door Sinj
Processie in Sinj

Sinj

Na het grootste gedeelte van deze pelgrimstocht van Rama naar Sinj te hebben gelopen, wilde ik toch wel graag de stad zien en de mis bijwonen. Het feit dat ik precies op 15 augustus met alle anderen pelgrims aankwam, was heel bijzonder. Kippenvel. Het is een traditie om te voet naar Sinj te komen, velen lopen zelfs de hele nacht door. Indrukwekkend om zoveel mensen op de been te zien. Over “Wat beweegt jou?” gesproken, ik heb me het laatste stukje door een auto laten bewegen om niet te laat te komen.

Sinj is een mooi historisch stadje. Nu weliswaar enorm druk, maar alsnog erg charmant. Bij feestdagen hoort eten, hier is dat varken van het spit. Overal waren kraampjes waar deze dieren rustig rond draaiden. Ik vind het nog steeds een onprettig gezicht, maar aangezien ik hier volop vlees eet, mag ik niet zeuren. Zo zie je in ieder geval wel wat je eet.

Grillucht van de varkens gecombineerd met wierook van de priesters. Kermis en traditie. Jong en oud. Hippe sexy meisjes, dronken boeren jongens en klederdracht. Alles en iedereen liep mee in de processie. Ongelooflijk. Ja voor mij bijna ongelooflijk dat geloof zoveel betekent voor de mensen hier. Op wat voor manier het geuit wordt maakt niet eens zoveel uit, het brengt mensen bij elkaar. Katholieke mensen.

Kroatië vs Bosnië en Herzegovina

Kroatië is overwegend katholiek, het eerste duidelijke verschil met Bosnië en Herzegovina waar de drie religies naast, door en met elkaar bestaan. Daarnaast is brood hier “kruh” in plaats van “hljeb” en moet ik nu betalen met Kunas. Ik heb veel kilometers gemaakt de afgelopen dagen. Na Vran namen de bergen in omvang af en de hoeveelheid asfalt toe.

Asfaltbeuken, ik zou die etappes er eventjes doorheen stampen om vervolgens via Dinara (DE berg) naar Knin te lopen. Natuurlijk viel dit een beetje tegen. Van asfalt krijg ik pijn in mijn voeten, de zon brandt meedogenloos fel en de warmte neemt toe naarmate de hoogte afneemt.

Oja, dat was ook zo. Daarom zit ik nu hier langs de Cetina, bij een bar-restaurant aan een tafeltje in de schaduw koekjes te eten en met glibberige zweethandjes in mijn dagboek te schrijven. Het is ontzettend mooi hier, ik ben in een enorme vallei loop naar Dinara toe. Ze komt dichterbij en wordt steeds groter. Ze is mooi. En een beetje trots.

Beyoncé op de achtergrond, varkens aan het spit en de mannen drinken bier.

Ik ben vrij, het voelt als vakantie en het is nog steeds een feestdag.

2 Reacties

  1. Je hebt toch ook vakantie mag je toch genieten.Wij hadden allemaal vrij 15 augustus was een echte feestdag.
    Goed te horen dat het in andere landen nog steeds gevierd wordt.Hier was er op die dag ook een speciale H.Mis.
    Hier in Heemstede hebben we een O.L.V. Hemelvaart kerk.Je hebt de tijd dus genieten.xxx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

EVAdinarica

Schrijft verhalen || Wandelt op de Balkan

Dit vind je misschien ook leuk...