Eventjes hap ik naar adem. Uw verzoek om kwijtschelding is afgewezen, omdat uit uw opgave blijkt dat u redelijker wijze niet in uw levensonderhoud kan voorzien. Ik lees de zin nog een keer. Verwondering. Verontwaardiging. Ik begrijp het niet, maar begin vreemd genoeg te lachen. Omdat ik te weinig geld heb om mezelf te kunnen onderhouden, moet ik de belastingaanslagen betalen. Omdat het onmogelijk wordt geacht met een inkomen onder de Nederlandse bijstandsnorm rond te komen, moet ik geld lappen.

Hmm. Dit is hoe ik met Nederland, met Amsterdam, verbonden blijf. Een appje van mijn huurster die weer een brief van de gemeente, Waternet of de belastingdienst krijgt. Vervolgens moet ik als de wiedeweerga allerlei documenten verzamelen, printen, ondertekenen, inscannen en opsturen. Ik schrijf een beroepsschrift, laat deze door een vriendin nakijken en wacht het volgende bericht uit Nederland af. Dit is de realiteit. Het leven gaat door.

Het is een dubbel gevoel. Doordat wij in Nederland afvalstoffenheffing, rioolheffing en waterschapsbelasting hebben, is ons landje zo netjes en schoon. Laatst vroeg iemand me of het niet ongelooflijk stinkt in Amsterdam. Al dat water, vieze bruine grachten en zoveel mensen. Ik had er nooit bij stil gestaan dat het in Amsterdam niet stinkt. Ik kan me niet herinneren ooit zo’n typische rioollucht te hebben geroken. Of de geur van vuilnis. Vuilniszakken die dagen lang weg liggen te rotten voordat ze worden opgehaald, overvolle containers en lukraak gedumpte zooi kom je weinig tegen. En als dat wel het geval is, is er een telefoonnummer dat je kan bellen om het op te laten ruimen. Daar ben ik dankbaar voor, want ja, het kan zeker ook anders. In die zin vind ik het meer dan normaal dat iedereen zijn steentje bijdraagt door gemeente belastingen te betalen. Anderzijds zijn deze aanslagen letterlijk een aanslag. Ik kan die bedragen niet zomaar ophoesten en ben dan ook blij dat ik hiervoor kwijtschelding krijg. Kreeg.

Tja, terwijl ik hier in stinkende steden rondloop en me om de illegale vuilstorthopen in de bergen heen manoeuvreer, maak ik me druk om een rekening voor de jaarlijkse afvalstoffenheffing. En ik probeer ik er zelfs aan te ontkomen. Ook dat voelt dubbel, maar het is de realiteit.

belasting_aanslag_de_realiteit
Aanslag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

EVAdinarica

Schrijft verhalen || Wandelt op de Balkan

Dit vind je misschien ook leuk...