Over een week is het zover, dan ga ik weer op pad. Doordat ik in eerste instantie van plan was om maar twee weken in Nederland te blijven en dan terug te vliegen naar de Balkan, heb ik daar (bijna) al mijn wandel en kampeerspullen achter gelaten. Ondertussen is dat plan verouderd en wil in plaats van terug te vliegen, gaan lopen. Maar hoe moet dat nou zonder al mijn handige, fancy spulletjes?

Alles op laten sturen is een hele klus en zeer onbetrouwbaar. Het is afgelopen zomer meerdere keren gebleken dat spullen of niet of onvolledig aankwamen. Daarnaast heb ik een beperkt budget. Genoeg om eten te kopen, maar een nieuwe wandeluitrusting of luxe accommodatie zit er absoluut niet in. Wat nu?

En wat als ik onderweg ben, is er een manier op met weinig geld toch een lange voettocht te maken?

Ik merk vaak dat als ik weer eens droom van een nieuw avontuur, dat ik in eerste instantie word tegen gehouden door alle mitsen en maren. Dan zinkt de moed me in de schoenen voordat ik ook maar een stap buiten de deur heb gezet.

Pelgrimeren

Ik wil die drempel wat lager maken. Daarom begin ik volgende week bij mijn eigen voordeur (of nou ja, logeervoordeur). In het hartje van Amsterdam begin ik aan het Nederlandse Pelgrimspad dat naar het zuiden loopt. Een lange afstandswandelroute van bijna 470 kilometer. Vanuit de hoofdstad kronkelt het pad via ’s-Hertogenbosch naar Maastricht en nog een klein stukje verder de grens over naar Wezet.

Al eeuwenlang gaan er jaarlijks duizenden pelgrims op pad. Echt niet al deze mensen zijn wandelaars in hart en nieren, maar ze worden gedreven door iets anders. Ik gok dat de meesten zich niet zo druk maken om spullen. Zelf word ik gedreven door het verlangen naar het onderweg zijn. En een zucht naar avontuur. Met alles wat ik nodig heb op m’n rug me geheel op eigen kracht me van A naar B verplaatsen. Het liefst dwars door de natuur.

Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat je voor een mooi avontuur niet veel nodig hebt. Natuurlijk, het is fantastisch als je de mogelijkheid hebt om je uitrusting tip-top-super-lichtgewicht in orde te krijgen, maar ik heb het gevoel dat het enorme aanbod aan al dan niet vereiste wandel- en kampeermateriaal, de drempel voor veel mensen juist hoger maakt. En daarmee zijn doel dus voorbij schiet.

Dus, kan het ook anders? Kan het met minder? Wat kan ik zelf maken of kan ik mijn oude spullen op een creatieve manier hergebruiken? En hoe dan?

Lees verder: Low budget pelgrimeren doe je zo, Tips & Tricks

2 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

EVAdinarica

Schrijft verhalen || Wandelt op de Balkan

Dit vind je misschien ook leuk...