​Navigeren kun je leren, heb jij tips?

Categorieën Over de Alpen

Ik heb absoluut geen gevoel voor richting. Wanneer ik een winkel uit loop, heb ik geen idee van welke kant ik kwam. Oriënteren op gevoel is er voor mij niet bij. Gelukkig zijn er allerlei trucjes en talloze tools om jezelf te trainen en te helpen. In de afgelopen drie maanden heb ik me een weg weten te banen vanuit Amsterdam naar het zuiden, door België, Luxemburg en Duitsland. En jawel, jawel, ik ben zowaar in Oostenrijk aangekomen. Ik ben in de bergen.

Nu gaat het echt, echt, écht beginnen. Dat heb ik regelmatig gedacht, voor de Ardennen en het Schwarzwald bijvoorbeeld, maar in de Alpen moet ik echt gaan opletten als het op navigeren aan komt. En op de rest eigenlijk ook..

Vanaf Feldkirch zal ik de Via Alpina (Red Trail) dwars door de Alpen gaan volgen. Van tirol, door de Dolomieten, verder naar de Julische Alpen om uiteindelijk bij Predjama, in Slovenië, op de Via Dinarica (Green Trail) over te stappen. 55 Etappes, heel veel toppen en collen en nog véél meer kilometers.

Voor alsnog is Mijn GPS mijn beste vriend, maar voor de zekerheid ga ik op zoek naar een wandelkaart of gids. Kaart en kompas, ik zou me ermee moeten kunnen redden, maar hoe zat het ook alweer met dat “schieten” en op kompaskoers lopen? Vorig jaar gaf een goede vriend me een opfriscursus, vlak voordat ik naar de Dinarische Alpen vertrok. Dit jaar moet ik het zelf doen.

Alhoewel, misschien heb jij tips?

Navigeren voor dummies, ezelsbruggetjes, wat te doen bij… Of makkelijk te onthouden trucs… In samenwerking met Bergwijzer, mag ik de “gouden tip” een jaarabonnement op Bergen Magazine én een zakje wandelwol kado doen. Dus doe mee en win!

Stuur jouw tip vóór 15 juli in door dit formulier in te vullen of door een bericht onderaan deze blog te plaatsen.

Mocht je nou, net als ik, niet zo handig zijn met navigeren, maar heb (daardoor) wel een mooi verdwaalverhaal hebben, dan kan je ook daarmee het kado in de wacht slepen.

Verdwaalverhaal

Ik ben inmiddels een ervaringsdeskundige als het op verdwalen aan komt. Of nou ja, in de route kwijt raken. Mijn motto is dan ook, zolang ik weet waar ik ben, ben ik op de juiste weg. Erkennen dat ik fout ben gelopen gaat er niet in. Net zoals terug lopen. Mijn GPS is een uitkomst, zonder probleem knutsel ik de hele dag door nieuwe routes in elkaar.

Afgelopen zomer bracht dit motto me in een uiterst benarde, maar achteraf erg grappige situatie. Op een zeker moment koos ik voor de short cut en kwam er op een pijnlijke manier achter dat dit niet de snelste weg was. Lees hier hier mijn verdwaalverhaal, “Vrouw van middelbare leeftijd, gered uit de ondoordringbare Rakitnica kloof.”

Schrijft verhalen || Wandelt op de Balkan

2 gedachten op & ldquo;​Navigeren kun je leren, heb jij tips?

  1. Hoi Eva,

    Wij zijn vorig jaar ook een beetje verdwaald. De kaart en navigatie app bleken niet up to date en we konden geen camping vinden in de buurt dus gingen we wildkamperen. Prima, zo gezegd zo gedaan. We dachten de volgende dag door te fietsen richting Bosnië, bleken we er al praktisch te zijn: we werden s ochtends wakker met moskeegezang…

    Waren we dus al een stuk verder dan we dachten. Dat is pas positief verdwaald zijn 😀

    Groet Sophie! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.