BLOG | ​Terug in Jajce

Het is groen, omringd door bergen, doorkruist door drie rivieren, een vette waterval middenin de stad en een boel historie. Jajce. Kerken, moskeeën, oude stadsmuur, catacomben, het kasteel. Heerlijke burek, Bosnische koffie en vast ook ćevapi. De tweede keer zie ik het veel beter. Ik voel het. Het is een bijzondere plek. Een kruispunt van culturen. Het is levendig. Het heeft karakter.

Waarom raakt deze stad me nu wel, of meer? Lukte het me een paar dagen geleden niet om door de troosteloze troep op straat heen te kijken? Lukte het me niet om het gevoel bekeken te worden van me af te schudden? Waren het mijn hoge verwachtingen, ben ik verwend doordat ik zoveel schitterende stadjes heb gezien, lieve Italiaanse stadjes bijvoorbeeld.

Of waren het de kapot geschoten huizen, de straathonden en het after-hoogseizoen-steertje die teveel plek innamen? Of mijn eigen toestand? Hoe het ook zij, drie dagen later voelde ik ineens wel de magie. Ja, het is onmogelijk om deze stad niet mooi te vinden. Jajce.

Ik ben terug. De zon staat nog steeds aan. Mijn GPS staat vol met nieuwe tracks. Routes door de bergen. Yes. Ik sta weer aan. En ik ga door. Verder.

Stari_grad_jajce
Stari grad
Jajce, stad in Bosnië en Herzegovina
Overal is water

Meer verhalen

BLOG | Mooiweerwandelaar
Een mooiweerwandelaar ten top. Dat mijn regenjas en regenhoes niet meer waterdicht zijn, maakt uit, maar is niet de reden
BLOG | Princeza na planine
Dobro jutro! Terwijl ik op mijn hurken voor het logeerbed een beetje in mijn tas zit te rommelen, voel ik
BLOG | Café Bela & Club Ravna
De afdaling van Prenj en de ontmoeting met de Duitse Via Dinarica hiker Gerald deden de dag voorbij doen vliegen.
Schrijft verhalen || Wandelt op de Balkan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.