Inmiddels heb ik duizenden kilometers op mijn FiveFingers gewandeld. Ik ben verkocht en verknocht. Ik ben fan en zelfs ambassadeur. Het mag wel duidelijk zijn dat ik niet meer anders wil. Maar waarom? Waarom wandelen op FiveFingers? Nou, dat zal ik je uitleggen. En wel nu!

Ik loop meer in het hier en nu. Met blote voeten of teensokken in minimalistische teenschoenen, Vibram FiveFingers, voel je inderdaad alles. Dat is even wennen, maar het geeft je in feite ontzettend veel informatie. Ik werd me niet alleen bewust van hoe ik mijn voeten plaatste en hoe ik mijn lichaam gebruikte, maar ook van hoe de omgeving voelt. Zacht, hard, nat, koud. Droog, warm, verend, kriebelend, knappend, ritselend. Glad, scherp, prikkend, zompend. Het is een massage voor je voeten en een enorme stimulatie van je zenuwen. Door te wandelen op FiveFingers, wordt je continu naar het nu gehaald.

Wandelen op FiveFingers en je voelt alles
LEUK!

FiveFingers behoeden me voor overbelasting

In het begin kampte ik hier en daar met wat kleine ongemakken, maar die verdwenen met de tijd. Een paar maanden geleden schreef ik daar een uitgebreid blog over: Het wel en wee van een wandelaar. Het is behalve training, zeker ook een kwestie van wennen en je lichaam leren kennen. Daarvoor moet je de tijd nemen. Mijn voeten gaven heel duidelijke signalen. Door daar naar te luisteren, rustte ik wanneer mijn voeten er genoeg van hadden. Ik luisterde, pauzeerde en stopte op tijd.

Ja, ik was moe en ik voelde me m’n voeten aan het einde van de dag, maar wie niet? Belangrijk voor mij was dat ik merkte dat mijn voeten fitter werden, ze hadden minder rust nodig en konden op een gegeven moment dag in dag uit 25 kilometer of meer aan. Het betekent dat mijn lichaam zich onderweg aanpaste in plaats van overbelast raakte. En dat ik mijn lichaam voldoende ruimte gaf of zich aan te passen. Door te wandelen op FiveFingers, behoed ik mezelf voor overbelasting.

Wandelen op FiveFingers maakt je bewuster
Jakob op de weg

Wandelen op FiveFingers helpt me onthaasten

Het is geen race, ik heb geen haast, ik wil geen stress. Gaandeweg werd het lopen makkelijker en ik kon duidelijker steeds meer aan. Toch bleven mijn voeten me tot aan de laatste week herinneren aan mijn eigen motto, neem de tijd. Ik mocht dan wel fysiek in goede vorm zijn, er zijn veel meer omstandigheden die een rol spelen in hoeveel, hoever en hoe hard je kan lopen. Bijvoorbeeld het terrein, de hoogtemeters of het weer.

De laatste week viel er sneeuw en koos ik ervoor mijn zware bergschoenen aan te trekken. Dat heb ik geweten. Het is echt ongelooflijk, maar ik was veel en veel sneller moe. Mijn voeten (oh my, mijn voeten!), schenen, kuiten en billen schreewden het uit. Een spierpijn dat ik heb gehad! Bovendien ben ik in die drie dagen dat ik die zware klossen droeg, vier keer flink onderuit gegaan. Ik vertrouwde mijn voeten niet, ik voelde mijn voeten niet. Mijn voeten voelden de grond niet waardoor ik voor ik continu zwikte, wiebelde of inderdaad onderuit gleed. Natuurlijk had ik hier aan kunnen wennen, maar ik wil het natuurlijk lopen niet afleren. Voor mij is het feit dat ik ineens zoveel pijn had een bevestiging dat ik beter en lekkerder loop op FiveFingers.

Ik liet me opjagen door het weer, ik vreesde de sneeuw. Bang voor natte, koude voeten. Ik heb het niet eens op FiveFingers geprobeerd. Ongeduld en een beetje haast. Nouja, ik heb mijn lesje geleerd.

Wandelen op FiveFingers helpt onthaasten
Stil staan bij gekke plekken

Hoe lichter je schoen, hoe lichter je loopt

Ik ben overigens niet de enige die pleit voor lichte schoenen. Steeds meer lange afstandswandelaars kiezen voor een lage, hardloopachtige schoen. Onder de thru-hikers is bijvoorbeeld het een trend om op trailrunners te lopen. In dit artikel legt Marianne van Ginhoven mooi uit wat de voordelen van lichtere schoenen zijn. Wellicht niet geheel wetenschappelijk onderbouwd, maar over het algemeen wordt gezegd dat een kilo aan je voet, qua belasting neer komt op vijf extra kilo in je tas. Kortom, hoe lichter je schoen, hoe lichter je loopt.

Door te wandelen op FiveFingers voel ik me meer verbonden. Ik geloof in het natuurlijk lopen. Het maakt me sterker en bewuster. Het geeft me rust en plezier. Het is lastig dat zo weinig mensen me begrijpen, maar het is ook wel weer grappig dat mijn schoenen zoveel verbazing opwekken. Mijn FiveFingers zorgen in ieder geval voor contact. Of ze me nu gestoord, grappig of stoer vinden, maakt in feite weinig uit. De boodschap die in ieder geval wel overkomt is dat ik het op mijn manier doe en anders niet. Zo blijf ik dicht bij mezelf en voel ik me verbonden. Met mezelf, met mijn lichaam. En ja, zelfs met alles om me heen. Mens en natuur.

Poeh, wat klinkt dat zweverig. Maar dat is het niet. Juíst niet.

Lekker lopen op FiveFingers
Bloot

10 Reacties

  1. Hai Franske,

   Ik heb al twee keer een lange tocht gemaakt op de combinatie Spyridon/Komodo Sports en dat is me goed bevallen. Komend jaar ga ik de V-Trails uitproberen. Het grote verschil is dat de Spyridons lekker in modder, bos en gras zijn door het grove profiel. Daarbij zijn ze wat steviger waardoor bijvoorbeeld puinhellingen ook goed kunnen. Met de Komodo’s vind ik dat je meer grip op stenen, in blokkenterrein hebt. En deze lopen prettiger op asfalt. Gezien je bij een lange tocht van alles tegen komt, vond ik het ideaal om af te kunnen wissel, maar strikt noodzakelijk is dat niet. De Komodo’s zijn flexibeler en dunner waardoor je meer voelt. Gek genoeg ging de stevige zool van de Spyridons als eerste stuk, waardoor ik uiteindelijk meer kilometers op de Komodo’s heb gelopen.

   Ben benieuwd naar jouw ervaringen!

   Grtz. Eva

   1. Hey Eva, dank voor je antwoord. Ik geb hier een paar kso’s, bikila ls en een paar trek ascent. Mijn bikila’s zijn ‘op’ en ik loop niet echt lekker op de trek ascent. Ik vind het erg aangenaam lopen op vff’s. Ik ben geen blootsvoets loper, enkel in en om het huis loop ik op blote voeten.

    1. Hey Franske,
     Ik ben ook geen fan van de Trek Ascent (insulated), het model zit me niet lekker. Ik heb net twee nieuwe paren, de KSO evo’s (mannenmodel) en de V-Trains. Heb er nog niet veel op gelopen, maar de evo’s zitten als gegoten en zijn lekker minimalistisch. Hoe die het gaan doen op lange afstanden weet ik nog niet, maar ik ben wel bezig met mijn looptechniek verbeteren om snelle (onnodige) slijtage tegen te gaan. Ik ga er binnenkort een update over geven!
     Groetjes,
     Eva

 1. Het is al een tijd geleden dat deze blog geplaatst is, dus ik hoop dat ik nog antwoord krijg.

  Ik ben heel benieuwd hoe het is met blaarvorming. Met mijn conventionele, heel goed ingelopen bergschoenen kan ik toch soms niet voorkomen dat ik blaren krijg. Op dit moment lopen we het Pieterpad en heb ik een blaar onder de bal van mijn voet en onder mijn kleine teen.
  Die laatste zou sowieso niet verschijnen met de fivefingers, aangezien mijn kleine teen in gewone schoenen iets onder de volgende teen schuift, waardoor ik in feite zelf op mijn eigen teen sta. Met fivefingers zijn de tenen gespreid.

  1. Hi Alice,
   Wat je allereerst zou kunnen proberen is teensokken te dragen in je huidige schoenen. Zo kunnen je tenen wennen aan het spreiden en bovendien is er geen huid op huid wrijving dat blaren wellicht voorkomt. FiveFingers kunnen niet garanderen dat je geen blaren krijgt, maar doordat de schoen meer op je voet lijkt en zich veel beter naar jouw voet vormt, ontstaan er minder knelpunten die blaren kunnen veroorzaken. Wel moet je je voeten echt laten wennen aan het lopen op minimale zolen, want je voelt veel meer. Alle spieren, pezen en botjes in je voeten hebben de tijd nodig om sterker te worden. Dus, niet in één keer 20 kilometer per dag gaan lopen, maar opbouwen.
   Succes en veel plezier op het Pieterpad!
   grtz.eva

 2. Goedendag, zijn deze schoenen ook geschikt voor bergwandelingen. Hoge zware schoenen kunnen de enkels beschermen is de gedachtengang en daar ik zwakkere enkels heb is dit wat me wat angstig maakt.

  1. Beste Sandra,
   Zelf heb ik duizenden kilometers op FiveFingers door de bergen gelopen. Je enkels worden alleen maar sterker als je barefootschoenen draagt. Hoge bergschoenen snoeren je enkels in, hierdoor hoeven je spieren en pezen niets meer te doen en worden je enkels uiteindelijk alleen maar zwakker. Als je je dan eens verstapt, kan je je enkel juist extra naar verzwikken, omdat je ingesnoerde voeten zich niet op een natuurlijke manier kunnen gedragen tijdens het opvangen van de klap.

   Als je zwakke enkels hebt, raad ik aan om een paar maanden zoveel mogelijk blootsvoets en op minimalistische barefootschoenen te lopen. Overal, dat is de meest makkelijke manier om je voet- en enkelspieren te trainen. Als je dan in de zomer in de bergen gaat lopen, is het vooral belangrijk dat je het rustig aan doet en goed naar je voeten luistert. Dus niet langer doorgaan als je voeten moe zijn, zo voorkom je sowieso veel blessures.

   Grtz.eva

 3. Beste Sandra,
  Zelf heb ik duizenden kilometers op FiveFingers door de bergen gelopen. Je enkels worden alleen maar sterker als je barefootschoenen draagt. Hoge bergschoenen snoeren je enkels in, hierdoor hoeven je spieren en pezen niets meer te doen en worden je enkels uiteindelijk alleen maar zwakker. Als je je dan eens verstapt, kan je je enkel juist extra naar verzwikken, omdat je ingesnoerde voeten zich niet op een natuurlijke manier kunnen gedragen tijdens het opvangen van de klap.

  Als je zwakke enkels hebt, raad ik aan om een paar maanden zoveel mogelijk blootsvoets en op minimalistische barefootschoenen te lopen. Overal, dat is de meest makkelijke manier om je voet- en enkelspieren te trainen. Als je dan in de zomer in de bergen gaat lopen, is het vooral belangrijk dat je het rustig aan doet en goed naar je voeten luistert. Dus niet langer doorgaan als je voeten moe zijn, zo voorkom je sowieso veel blessures.

  Grtz.eva

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

EVAdinarica

Schrijft verhalen || Wandelt op de Balkan

Dit vind je misschien ook leuk...