Iets meer dan vier jaar geleden trok ik de stoute schoenen aan. Of eigenlijk trok ik mijn schoenen uit. Voor mijn verjaardag kreeg ik namelijk een cursus Natural & Barefoot Running van Ruth Langemeijer. Natuurlijk lopen of natuurlijk hardlopen eigenlijk. Dit is waar het allemaal begon. Het kind in me kwam naar boven, er ging een nieuwe wereld open. Vandaag neem ik je mee in mijn reis van blootsvoets rennen naar natuurlijk lopen. Naar het lopen van lange afstanden op Vibram FiveFingers.

Mijn eerste blootsvoetse stappen

Twee jaar geleden schreef ik een blogje over hardlopen op blote voeten, waar ik vertel over mijn eerste blootsvoetse stappen. In eerste instantie was ik bang dat ik teveel moest inleveren om deze nieuwe manier van bewegen eigen te maken. Ik wilde gewoon kunnen rennen zo veel, zo hard en zo snel als ik zelf zou willen. Ik had al helemaal geen zin in een trainingsschema met oefeningen die ik toch nooit zou doen.

Toch geloofde ik wel dat een voorvoet- of middenvoetslanding zou helpen om blessures te voorkomen. Dat ik, door mijn hardlooptechniek te veranderen, juist sneller, langer en vaker zou kunnen rennen, had ik nooit verwacht. Het klopt dat je rustig moet opbouwen, omdat je anders allerlei pijntjes krijgt. Het klopt ook dat er oefeningen zijn om je voeten sterker te maken, maar vanaf het moment dat ik op blote voeten naar buiten stapte, was ik hoe dan ook verkocht.

BLOG | Hardlopen op blote voeten
Hardlopen op blote voeten

Tijd voor een loopje

Ik kreeg de smaak te pakken en schreef naar een halfjaar in voor mijn eerste loopje. Aan de hand van het 100 dagen Sportrusten programma heeft Ruth mij geholpen met het opstellen van een trainingsschema voor de halve marathon. Zo heb ik naast opnieuw leren rennen, ook opnieuw leren ademen.

Een ideale combinatie, het bleek voor mij een manier om mijn lichaam te trainen én te monitoren. Ik boekte vooruitgang, ik ging als een trein! Eerdere hardloopblessures hielden zich gedeisd en ik kwam fluitend over de finish. Eindelijk begreep ik waar hardlopers het over hadden als ze zeggen ‘dat ze nog uren door kunnen rennen’.

Geen weg meer terug

Wanneer je eenmaal begint met blootsvoets rennen, krijg je vroeg of laat te maken met een (of dé) schoenencrisis. Schoenen die je eerst als gegoten zaten, beginnen te knellen. Schoenen waar je voorheen uren op kon lopen, voelen ineens als martelwerktuigen. Klimschoenen zijn een regelrechte hel. Zo frustrerend.

Ik zou willen dat ik niet zoveel schroom voelde, maar ik blijf het ongemakkelijk vinden om blootsvoets door de stad te lopen. Er zijn zoveel plekken en situaties waarin ik het makkelijker vind om “gewoon” schoenen te dragen in plaats van het gesprek of soms zelfs de discussie aan te gaan. Ik heb simpelweg niet altijd zin in al die aandacht. Helaas zijn mijn voeten het hier niet mee eens.

Teensokken van Injinji voor in de FiveFingers
Injinji Womens Run Lightweight

Feetback

Het is me opgevallen dat mijn voeten me van alles proberen te vertellen, ze geven me continue signalen. Over het algemeen zijn die in strijd met mijn wil, waardoor ik vaak het gevoel heb dat mijn voeten de boel lopen te saboteren. Alsof ze weten dat ik afhankelijk van ze ben, lijken ze hier te pas en te onpas misbruik van te maken door mij hardhandig op mijn plaats te zetten als het hen weer eens niet zint.

In een meivakantie besloot ik een weekje te gaan wandelen in de Ardennen. Ik wilde ontzettend graag een trail langs de Ourthe lopen, dus scharrelde mijn gebruikelijke wandelspullen bijelkaar. Het kwam geen moment in me op om mijn bergschoenen thuis te laten. Wandelen doe je op wandelschoenen, de ongemakken horen er een beetje bij.

Echter, na drie dagen lopen hield ik het niet meer. Ik had niet alleen last van zweetvoeten en blaren, maar de aanhechtingen van de pezen onder mijn voeten begonnen rare bobbeltjes te vertonen. Ik masseerde en pauzeerde er op los, maar niets hielp. Zodra ik die schoenen weer aantrok, schoot de pijn door mijn voeten. Op dag vier was het genoeg. Ik bond mijn schoenen op mijn rugtas en stevende op het eerste beste treinstation af.

Tot mijn verbazing ging dat goed. Het ging uitstekend. Terwijl ik heel voorzichtig blootsvoets door de bossen liep, bleef de pijn weg. Huh? Hoe kan dat?

Natuurlijk lopen

Ik besloot het over een andere boeg te gooien. In plaats van de strijd aan te gaan, begon ik te luisteren. En wat bleek nou, die voeten van mij wilden niets liever dan mij van hot naar her laten rondbanjeren, zolang ik ze bij mijn avonturen zou betrekken. Ze vonden het niet eerlijk dat ik ze al het zware werk liet opknappen, zonder dat zij er ook maar iets van meekregen. Sterker nog ik stopte ze weg stinkende, knellende omhulsels waar ze niets anders konden dan zich diep ongelukkig voelen.

Als ik wil lopen, wandelen of hiken, dan zal ik dit net als hardlopen, op een natuurlijke manier moeten doen. Willen doen. Natuurlijk lopen. Ja natuurlijk. Vibram FiveFingers zijn teenschoenen die het natuurlijk lopen stimuleren. Ze bieden een stukje bescherming voor de voetzolen en geven me net ff wat meer grip. In de winter draag ik ze met sokken en in de zomer wissel ik ze af met barefoot sandalen. De perfecte oplossing voor mij.

Vibram FiveFingers in de bergen | Via Dinarica Kroatië
Puin

De schaamte voorbij

Mijn voeten maken mijn avonturen mogelijk, mijn voeten geven hun grenzen aan. Ze zetten me af en toe op mijn plaats en het zijn mijn voeten die me helpen niet te hard door te draven. Daarom liep ik in de zomer van 2016 de Via Dinarica op Vibram FiveFingers en afgelopen jaar wandelde ik van Amsterdam naar Sarajevo, eveneens op mijn FiveFinger vrienden.

Voor mij is het geen stunt of aandachttrekkerij, in tegendeel, ik heb me lang genoeg rot geschaamd als ik die dingen aan had. Totdat ik besefte dat FiveFingers voor mij de enige schoenen zijn waar ik op wíl lopen. En dat de reden om het niet te doen, vooral zat in het feit dat ik me druk maakte wat anderen ervan dachten…

Lange afstanden lopen op FiveFingers

Inmiddels voel ik me zelfs een beetje trots. Het duurde best een poos voordat ik mijn voeten aan zo’n grote belasting bloot durfde te stellen. Zeker twee jaar liep en rende ik zoveel mogelijk blootsvoets. Ik merkte dat ze sterker werden, zowel de spieren in mijn voeten als de huid eronder. Maar wanneer je een paar maanden stil zit, zal je wederom een paar stappen terug moeten doen.

In het begin van mijn tochten kamp ik telkens weer met wat kleine ongemakken, maar die verdwijnen met de tijd. Het is behalve training, zeker ook een kwestie van wennen en je lichaam leren kennen. Daarvoor moet je de tijd nemen. Mijn voeten geven heel duidelijke signalen. Door daar naar te luisteren, rust ik wanneer mijn voeten er genoeg van hadden. Ik luister, pauzeer en stop op tijd.

Natuurlijk lopen, natuurlijk genieten
Blote-voeten-pauze

Maandelijkse update

In juni ga ik verder met mijn voettocht op de Balkan. Dan pak ik in Sarajevo mijn route op en baan me een weg door de bergen naar Servië, Kosovo, Macedonië, Albanië, Montenegro terug naar Kroatië. Het lijkt me leuk om maandelijks een update te geven over het lopen, het wel en wee van deze wandelaar en over de stand van zaken wat de FiveFingers betreft.

Ik neem me al tijden voor om een hoe-wat-waarom-informerend verhaal over het lopen op FiveFingers te schrijven, maar ik ben tot de conclusie gekomen, dat dat mij niet ligt. Ik vertel het liefst over mijn ervaring, die heb ik immers genoeg. In deze maandelijkse updates ga ik een “rubriekje” aan veel gestelde vragen wijden. Dus, als je vragen over wandelen op FiveFingers hebt, stel ze gerust.

Ambassadeur

Dit jaar heb ik van 5fingers.nl twee paar FiveFingers (de KSO EVO’s en de V-TRAINS) gekregen waar ik mijn komende tocht op ga lopen. Mocht je nou meer willen weten over Vibram FiveFingers en natuurlijk lopen dan raad ik je van harte aan om bij de Trek Barefoot store in Amsterdam langs te gaan. Tip, neem wel de tijd, want er gaat een wereld voor je open 😉

Een greep uit mijn blogs over natuurlijk lopen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

EVAdinarica

Schrijft verhalen || Wandelt op de Balkan

Dit vind je misschien ook leuk...