Er was een idee dat uitgroeide tot een plan. Het plan groeide uit tot een avontuur. Het avontuur bleek een heuse reis. Een reis met een bestemming die gaandeweg veranderde. Stap voor stap baande ik me een weg door Europa. Een prachtig mooie weg door het prachtig mooie Europa. Middels verschillende wandelroutes reeg ik de ene natuurparel aan de andere en maakte ik een 4000km lange voettocht van Amsterdam naar Sarajevo.

En ik schreef. Ik SCHREEF! Ik schreef wel liefst 99 Nederlandse verhalen. Verhalen over mooie en over moeilijke momenten. Over ontmoetingen en over eenzaamheid. Over de route, de bergen en de Balkan. Over koffie, kamperen en over poepen. Ik beschreef mijn belevenissen en gedachtenfrutsels, mijn gevoelens en emoties. Een kijkje achter de schermen. Het verhaal bij de foto.

Voettocht van Amsterdam naar Sarajevo

Met wilde haren terug naar de Balkan

De route in kaart gebracht

Behalve verhalen vertellen nam ik me voor mijn route in kaart te brengen. Inspireren en informeren is immers een mooie combie, toch? Zoals altijd onderschatte ik de hoeveelheid werk die ik me hiermee op de hals had gehaald. Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat ik uit Amsterdam vertrok en een halfjaar geleden dat ik in Sarajevo aan kwam. Niet zo heel erg gek dat de wandelkriebel ongeduldig aan het kriebelen is.

Mijn volgende wandelavontuur staat op het punt om te beginnen. In juni ga ik verder waar ik gebleven ben. Dan trek ik vanuit Sarajevo verder naar het oosten, maar eerst wilde ik mijn route in kaart brengen. En dat is eindelijk gelukt. Voor elk land dat ik doorkruiste, heb ik een tour gecreëerd met “points of interest” zoals overnachtingsplekken, faciliteiten en bezienswaardigheden. Wanneer je op de kaart klikt, kom je op het Outdooractive platform waar je aanvullende informatie over de tour en de omgeving kan vinden. Bovendien is het mogelijk om de kaarten en de GPX tracks te downloaden.

Voor een deel volgde ik bestaande wandelroutes zoals de GR 57 in de Ardennen, de Westweg in het Schwarzwald en de Via Alpina in de Alpen. In principe zou je de “officiële” dagetappes kunnen volgen, maar ik wilde graag kamperen, dus zocht ik tegen het einde van de dag een geschikte bivakplek. Zo kon ik lopen zoveel en zolang ik zelf wilde, wat me een ontzettend vrij gevoel gaf. Voor het andere deel knutselde ik mijn eigen route in elkaar, een route die zich onderweg vormde.

Gr57_ourthe
Route volgen

Navigeren enzo

Hoewel ik dol op kaarten ben, heb ik al het papierwerk dit keer thuis gelaten. Ik heb heel veel gebruikt gemaakt van mijn GPS, echt dat ding is mijn held! Daarnaast gebruik ik drie verschillende mobiele applicaties met offline maps: Outdooractive, Wikiloc en MAPS.ME. Wikiloc vind ik ideaal om GPX tracks te vinden. Zeker op de Balkan wordt Wikiloc veel gebruikt onder trailrunners en bergsporters die daar hun eigen gelopen routes uploaden. MAPS.ME heeft offline kaarten waar veel wandelpaden en points of interest goed op staan aangegeven.

Outdooractive heeft een enorm aanbod aan tours met zeer uitgebreide informatie van goede kwaliteit. En dat zeg ik niet omdat ik daar zelf mijn tours upload. Doordat veel (bergsport)verenigingen en andere (non-profit)organisaties gebruik maken van Outdooractive, vind je op dit platform veel hoogwaardige tours. Het is echt een platform waar alles dat met outdoor activiteiten te maken heeft samen komt. Goh, vandaar die naam dus 😉

Nou, bij deze zijn hier dan ook mijn tours.

Nederland

België

Luxemburg

Duitsland

Oostenrijk

Italië

Slovenië

Kroatië

Bosnië & Herzegovina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

EVAdinarica

Schrijft verhalen || Wandelt op de Balkan

Dit vind je misschien ook leuk...