Bijna twee weken geleden stapte ik op de bus naar Sarajevo en inmiddels heb ik ruim 200 kilometer gelopen, maar laat ik eens vertellen wat ik precies van plan ben. En hoe. Met deze blog hoop ik je een beetje in te leiden in mijn nieuwe avontuur, of in het vervolg van mijn vorige avontuur.

Vorig jaar liep ik van Amsterdam naar Sarajevo. In Kroatië pikte ik de Via Dinarica Green Trail op en vervolgde deze op mijn manier door Bosnië en Herzegovina. Op mijn manier, want behalve wat losse routes had ik weinig aanknopingspunten. Ik liep de bezienswaardigheden waarvan ik wist dat ze op één of andere manier deel zouden gaan uitmaken van de Green Trail als het ware aan elkaar. Daarvoor gebruikte ik wat GPX tracks, maar vooral heel veel de kaarten op mijn GPS.

Wat te doen in Sarajevo - Trebević dagwandeling
Daar is Sarajevo

Bosnië en Herzegovina & Servië

Ik kwam tot Sarajevo, daarna viel de winter in. Dit jaar ga ik door met mijn Green Trail knutselroute en wel vanuit Sarajevo naar Višegrad en vanuit Višegrad richting Servië de grens over. Van Servië heb ik de ruwe route. Heel erg ruw. Het is in feite niet meer dan een idee of voorstel van wat een mogelijke zou kunnen worden. Ik zeg niet dat ik daar verandering in ga brengen, maar ik ga aan de hand van deze ruwe route me een weg door Servië banen.

Afgelopen maanden heb ik informatie verzameld, heel veel GPX tracks gedownload en heel veel uren op kaarten zitten turen. Het gaat wederom knutselen worden. Een knutselroute dus. Geen idee of het gaat lukken en of het een mooie route gaat worden, maar hoe dan ook ga ik de boel ontdekken. “Gewoon” gaan.

Kosovo, Macedonië & Albanië

Na Servië komt Kosovo, daar volg ik de extensie van de Via Dinarica White Trail richting Macedonië. In Macedonië ligt de Transversale op me te wachten die me van Šar Planina naar Ohrid brengt. Bij Ohrid moet ik even kijken hoeveel zin ik nog in knutselen heb. Of ik loop via de Albanese bergen naar Skadar en Bar in Montenegro. Of ik volg een pelgrimsroute naar de kust van Albanië en koers langs de kust naar Bar.

Montenegro & Kroatië

In Bar begint de Primorska Planinarska Transversale (PPT), een route door de bergen aan de kust van Montenegro. Deze route sluit mooi aan bij de Via Dinarica Blue Trail van Kroatië die ik voor 900 kilometer (ongeveer) naar Istrië wil volgen. In Istrië ga ik wederom kijken waar ik zin in heb, met de gloednieuwe Croatian Long Distance Trail (CLDT) naar Zagreb of door naar Slovenië, Italië en wie weet waar.

Kortom, dit jaar knoop ik alle losse eindjes aan elkaar. Hoop ik. Niet alles is deel van één van de Via Dinarica Trails en zelfs niet al mijn geplande routes zijn deel van de Dinarische Alpen. Macedonië bijvoorbeeld is een ander gebergte. Desalniettemin de moeite waard om te lopen. We zullen zien hoe het gaat.

Via Dinarica knutselroute, Romanija
Via Dinarica knutselroute

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

EVAdinarica

Schrijft verhalen || Wandelt op de Balkan

Dit vind je misschien ook leuk...