De tocht gaat door: Via Dinarica knutselroute

Categorieën Persoonlijke updates,Via Dinarica Voettocht

Bijna twee weken geleden stapte ik op de bus naar Sarajevo en inmiddels heb ik ruim 200 kilometer gelopen, maar laat ik eens vertellen wat ik precies van plan ben. En hoe. Met deze blog hoop ik je een beetje in te leiden in mijn nieuwe avontuur, of in het vervolg van mijn vorige avontuur.

Green Trail

Vorig jaar liep ik van Amsterdam naar Sarajevo. In Kroatië pikte ik de Via Dinarica Green Trail op en vervolgde deze op mijn manier door Bosnië en Herzegovina. Op mijn manier, want behalve wat losse routes had ik weinig aanknopingspunten. Ik liep de bezienswaardigheden waarvan ik wist dat ze op één of andere manier deel zouden gaan uitmaken van de Green Trail als het ware aan elkaar. Daarvoor gebruikte ik wat GPX tracks, maar vooral heel veel de kaarten op mijn GPS.

Wat te doen in Sarajevo - Trebević dagwandeling
Daar is Sarajevo

Bosnië en Herzegovina & Servië

Ik kwam tot Sarajevo, daarna viel de winter in. Dit jaar ga ik door met mijn Green Trail knutselroute en wel vanuit Sarajevo naar Višegrad en vanuit Višegrad richting Servië de grens over. Van Servië heb ik de ruwe route. Heel erg ruw. Het is in feite niet meer dan een idee of voorstel van wat een mogelijke zou kunnen worden. Ik zeg niet dat ik daar verandering in ga brengen, maar ik ga aan de hand van deze ruwe route me een weg door Servië banen.

Afgelopen maanden heb ik informatie verzameld, heel veel GPX tracks gedownload en heel veel uren op kaarten zitten turen. Het gaat wederom knutselen worden. Geen idee of het gaat lukken en of het een mooie route gaat worden, maar hoe dan ook ga ik de boel ontdekken. “Gewoon” gaan.

Kosovo, Macedonië & Albanië

Na Servië komt Kosovo, daar volg ik de extensie van de Via Dinarica White Trail richting Macedonië. In Macedonië ligt de Transversale op me te wachten die me van Šar Planina naar Ohrid brengt. Bij Ohrid moet ik even kijken hoeveel zin ik nog in knutselen heb. Of ik loop via de Albanese bergen naar Skadar en Bar in Montenegro. Of ik volg een pelgrimsroute naar de kust van Albanië en koers langs de kust naar Bar.

Montenegro & Kroatië

In Bar begint de Primorska Planinarska Transversale (PPT), een route door de bergen aan de kust van Montenegro. Deze route sluit mooi aan bij de Via Dinarica Blue Trail van Kroatië die ik voor 900 kilometer (ongeveer) naar Istrië wil volgen. In Istrië ga ik wederom kijken waar ik zin in heb, met de gloednieuwe Croatian Long Distance Trail (CLDT) naar Zagreb of door naar Slovenië, Italië en wie weet waar…

Via Dinarica knutselroute, Romanija

Via Dinarica knutselroute

Kortom, dit jaar knoop ik alle losse eindjes aan elkaar. Hoop ik. Niet alles is deel van één van de Via Dinarica Trails en zelfs niet al mijn geplande routes zijn deel van de Dinarische Alpen. Macedonië bijvoorbeeld is een ander gebergte. Desalniettemin de moeite waard om te lopen.

Hoe bekostig je zo’n tocht?

Één van de meest gestelde vragen is hoe ik mijn trektochten bekostig. Dat vraag ik mezelf ook wel eens af. Hierover schreef ik eerder een blog: NO budget avonturieren, waar je uitgebreid over mijn overlevingsstrategie wat geld en avonturieren betreft kan lezen. Een iets minder uitgebreide versie volgt hier.

“Buy me a coffee”

Het aller belangrijkste is dat ik zo min mogelijk geld probeer uit te geven. Daarom leef ik heel heel simpel. Luxe kan ik me niet permitteren, maar wanneer je met weinig leeft, voelen vanzelfsprekendheden zoals een bed en een douche al snel als luxe. Om af en toe een kopje koffie of een biertje te kunnen drinken, heb ik een “buy me a coffee” donatie button onder mijn blogs. Door zo nu en dan in een cafeetje neer te strijken maak ik bovendien contact en ontstaan er nieuwe verhalen.

Handgeschreven brieven

Mijn tweede inkomstenbron zijn de handgeschreven brieven. Hoewel mijn blogs veelal persoonlijk zijn, heb ik toch het gevoel dat er een deel van het verhaal verloren gaat wanneer ik mijn schrijfsels online terug lees. Een handgeschreven brief is meer dan een verhaal, een handgeschreven brief is een weerspiegeling van het moment. Bovendien gericht aan iemand persoonlijk, dat is hoe je het ook went of keert, een blog niet. En daarbij, wie wordt er nou niet blij van echte post post. Post in je brievenbus post blijft het in ieder geval voor mij nog altijd winnen van een envelopje in je inbox.

Patreon

Sinds kort het ik Patreon ontdekt. Patreon is een platform voor creatievelingen die die graag aan hun creaties willen werken, maar daar (op het moment van creëeren) niet betaald voor krijgen. Of voor mensen die iets willen creëeren, maar geld nodig hebben om dat te kunnen verwezenlijken. Het lijkt een beetje op Crowdfunding, maar dan in de vorm van een maandelijkse bijdrage. Mensen die het leuk, mooi of interessant vinden wat jij doet, kunnen jouw “patron” worden. Op die manier hebben de creatievelingen iets minder geldstress en kunnen ze zich volledig aan hun creaties wijden.

Ik zie Patreon als een steuntje in de rug om het een beetje anders te doen. Een platform dat het mogelijk maakt om een beetje anders te leven. Om mijn leven in mijn eigen ritme te leven. Om met volle aandacht schrijfsels te creëeren, verhalen de wereld in te slingeren en… En wellicht daarmee andere mensen te inspireren.

Artikelen en gastblogs

Onderweg schrijf ik zo nu en dan een artikel of gastblog voor een andere website. Ideaal zou zijn als dit een vaste inkomstenbron zou worden, maar het is lastig om hiervoor (voldoende) betaald te krijgen. Ik doe dit dan ook alleen voor sites die ik zelf ook graag bezoek. Niet dat ik het niet leuk vind om te schrijven, maar als gastblogger of als gast-schrijver kruip ik toch een beetje in de huid van mijn “opdrachtgever” om een voor die website passend verhaal te schrijven. Dat is leuk en leerzaam, maar het kost me wel veel tijd.

Nieuwe sponsor: 5fingers.nl

Een half jaar geleden kreeg ik van 5fingers.nl twee paar nieuwe FiveFingers voor mijn nieuwe (vervolg) avontuur. Ik koos voor de V-TRAINS en de KSO EVO´s. De V-TRAINS zijn wat warmer en steviger doch soepel, ideaal voor de winter. De KSO EVO´s daarentegen zijn vederlicht, ultradun en mega flexibel. Slofjes! Het leek me mooi om beide modellen te combineren, juist omdat ze zo van elkaar verschillen. Mijn bevindingen zal ik uiteraard in een blogpost bespreken.

De Trek Outdoor, Hoorn

DE TREK OUTDOOR, Hoorn
Poseren voor DE TREK OUTDOOR, Hoorn

De Trek Outdoor

Vlak voor ik met de bus naar Sarajevo vertrok, ben ik door De Trek Outdoor in Hoorn volledig in het nieuw gestoken. Voor alsnog scharrelde ik mijn spullen op een professorische manier bij elkaar. Ik leende, kreeg of gebruikte dat wat ik had liggen. Roeien met de riemen die je hebt. Om op avontuur te kunnen is het wat mij betreft zeker niet nodig om het nieuwste van het nieuwste aan te schaffen, het kan ook anders. Maar, wanneer ik steun in de vorm van spullen krijg, ben ik daar natuurlijk heel erg blij mee. Zeker wanneer die van een sympathieke, barefoot georiënteerde outdoor winkel komtes

Later zal ik mijn routes op het Outdooractive platform delen, maar tot die tijd geef ik vooral updates via Facebook, Instagram en mijn blog. Mocht je nou geen enkele blogpost willen missen, maar geen zin hebben om elke keer naar mijn site te surfen, klik dan op de “volg blog per email” button. Je krijgt dan een mailtje als ik nieuws heb geplaatst.

Nou dat was ‘m dan, de inleiding in mijn nieuwe/vervolg avontuur. Ik heb al wat verhalen klaar liggen, want er gaat nou eenmaal geen dag voorbij zonder belevenissen. Dus, stay tuned en tot snel!

Steun & koffie

PATREON | Eva Smeele is Creating Stories about her Hiking Adventures
Ik zie Patreon als een steuntje in de rug om het een beetje anders te doen. Een platform dat het mogelijk maakt om een beetje anders te leven. Om mijn leven in mijn eigen ritme te leven. Om met volle aandacht schrijfsels te creeëren, video’s en vlogs te maken, verhalen de wereld in te slingeren en… En wellicht daarmee andere mensen te inspireren.

Become a Patron

Of

Schrijft verhalen || Wandelt op de Balkan

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.