Kerk bij Velji Zalazi

Huh, hoor ik het nou goed? Een toeter? Alweer zit ik bij een kerkje, maar nu middenin de bergen. Het regent. Daarom ben ik gestopt met lopen. Het kerkje is open. Dus zit ik nu ín een kerkje. Ik hou niet van nat worden. Nat worden en dan wanneer de zon ondergaat en het koud wordt een nog van de ochtenddauw natte tent opzetten waar je met je natte zooi in moet kruipen. Als het niet hoeft, dan liever niet nee. Verrek, weer die toeter.

Hemelsbreed zit ik amper twee kilometer van de kust. De baai van Kotor ligt hieronder. Ik weet dat daar van die enorme cruiseschepen de baai komen ontsieren, maar dat ik die hier kon horen, dat had ik niet verwacht. Dat het kusttoerisme zich een weg naar boven zou banen verbaast me minder. Er is een weg en er zijn uitkijkpunten. De met de auto bereikbare uitkijkpunten loop ik meestal snel voorbij. Foto shoots die daar plaats vinden zijn weliswaar hilarisch, maar het maakt me ook een beetje verdrietig. Toerisme, Instagram hotspots en veel te dure koffie.

Het is jammer dat het kerkje zo vervallen is. Er zitten grote scheuren in het plafond en overal ligt stof en muizenkeutels. De iconostase staat nog overeind, maar verschillende panelen zijn beschadigd. Verval. Zonde en bijzonder tegelijk. Persoonlijk vind ik vervaalde schilderingen mooier dan de met schreeuwerige kleuren gerestaureerde varianten. Het jammere zit ‘m meer in het feit dat ik in deze bende niet mijn matje ga uitrollen.

Buiten komen er bellen mijn kant op. Het vervallen kerkje staat in een spookdorp waar stieren met grote bellen rond grazen. Één stier heeft het zwaar. Kermend en kreunend loopt hij in het wilde weg te loeien. Het wandelpad loopt dwars door dit ruïne dorpje, Velji Zalazi genaamd. “Er zijn talloze vlakke stukken om je tent op te zetten.” stond er in het PPT guidebook. Klopt, alleen die dolle stier maakt het een beetje link.

Toeterende cruiseschepen, een met muizenkeutels bezaaid vervallen kerkje en linke stieren. Oja en regen. Toch vind ik het fijn hier. Het is op een treurige manier mooi. De verlatenheid, het verdwenen bergleven met slechts wat sporen van de vroegere bedrijvigheid. Vergane glorie. Verdwenen glorie. De beschaving wordt opgeslokt door de natuur terwijl beneden het omgekeerde aan de gang is. Daar wordt de natuur opgeslokt door de beschaving. Alhoewel, beschaving?

PPT | toeters en bellen

Koeien op de weg

Nog meer koeien en toeters en bellen

Schuilkerk Velji Zalazi

Iconostase

Kerk bij Velji Zalazi

Steun & koffie

PATREON | Eva Smeele is Creating Stories about her Hiking Adventures
Ik zie Patreon als een steuntje in de rug om het een beetje anders te doen. Een platform dat het mogelijk maakt om een beetje anders te leven. Om mijn leven in mijn eigen ritme te leven. Om met volle aandacht schrijfsels te creeëren, video’s en vlogs te maken, verhalen de wereld in te slingeren en… En wellicht daarmee andere mensen te inspireren.

Become a Patron

Of

Schrijft verhalen || Wandelt op de Balkan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.