De mountain highway is een oude weg door de bergen boven de kust van Montenegro. Mijn route gaat over deze mountain highway en brengt me van het ene fort naar het andere. Overblijfselen van forten en overblijfselen van een weg aangelegd in de tijd van het Oostenrijks-Hongaars Koningrijk. Voor een highway is er ietwat weinig verkeer. Zo nu en dan kom ik wat koeien tegen, maar meer dan dat echt niet. Na de eindeloos overgroeide paden is de mountain highway een welkome afwisseling.

Er zijn uitzichten over de baai, omgeven door droge, met witte rotsen bezaaide bergen. Ik loop langs waterputten, langs met stenen omheinde veldjes voor dieren, langs kerkjes, kapellen, verlaten nederzettingen en dus die vervallen forten. Alles in meer of mindere mate overwoekerd. Langzaam slokt de natuur ook hier de ooit zo florissante beschaving op.

PPT | Uitzichten op de verlaten mountain highway | Via Dinarica Blue Trail Montenegro
Uitzichten op de verlaten mountain highway
Wandelsnelweg | MOUNTAIN HIGHWAY
Wandelsnelweg
Uitzicht op de baai van Kotor
Uizicht vanaf Sveti Andrija

van Sveti Andrija naar Crkvice

Vlak voor Tvrđava (fort) Sveti Andrija kwam ik op de mountain highway terecht. Vervolgens traverseert deze door de bergen min of meer boven Perast en Risan langs, twee kustdorpjes. Daarna gaat ie naar Crkvice wat vroeger een belangrijke militaire basis was, maar waar nu slechts ruïnes, een monument voor de soldaten en een bizar groot waterbassin te vinden is. Het is een gek idee dat hier ooit 7000 mensen gestationeerd konden worden. Nu is het stil. Heel heel stil.

Te midden van alle stilte zet ik mijn tent op. Het vochtig en dus koud. Met m’n slaapzak tot over m’n oren getrokken lig ik te liggen. Het enige dat ik hoor zijn mijn eigen bewegingen. Het is nog vroeg, maar ik ben moe. Als ik in een huis met licht zou zitten, zou ik veel minder slapen. Zou ik mijn dagboek schrijven, maar in deze koude, stille donkerte doe niet veel meer dan slapen. Heel veel slapen.

Morgen is het alweer de op één na laatste dag op PPT, de kusttrail van Montenegro. Mijn eten raakt op, ik heb geen koffie meer en ik ben toe aan een douche. Toch wil ik niet naar beneden. Ik wil deze verlatenheid niet verlaten.

Ruine bij Crkvice | Via Dinarica Blue Trail in Montenegro
Ruïne bij Crkvice
Kamperen langs de highway vlak voor Sveti Andrija
Kamperen langs de highway vlak voor Sveti Andrija

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

EVAdinarica

Schrijft verhalen || Wandelt op de Balkan

Dit vind je misschien ook leuk...